Het stadscentrum van Aguilas

Typisch spaans

Aguilas ligt aan de kust in zuid Murcia op 10 km met de grens van Andalucia. Toch is Aguilas geen Andalucia. Het stadje is wonderbaarlijk zichzelf gebleven voor een Spaanse kustplaats. Het dorp is nog van de bewoners, de toeristen zijn overwegend Spanjaarden uit Madrid en Murcia. Dit zie je terug in de leefcultuur. Zomers is het levendig op straat, s' winters is het stil. Het ritme van het dorp is absoluut Zuid-Spaans. S'middags na twee uur is het dorpsplein uitgestorven, op de enkele West-europese bezoekers daargelaten.

Plaza de Espana in Aguilas

Het dorpsplein Plaza de Espana, het hart van het dorp met gigantische loofbomen op de hoeken en prachtige huizen rondom, is de trots van Aguilas. Dit plein staat zomers vol met terrassen, waar heerlijke koffie, ijs en drankjes genuttigd kunnen worden. Hier ontmoeten de bewoners elkaar, spreekt men af voor een praatje of een drankje, en kunnen de kinderen heerlijk achter de duiven aan rennen of rond de fontein spelen. Let op het stadhuis en de parochie kerk van San Jose, waar het beeld van de beschermheilige gehuisvest is.

Ook hier geen tosties of hamburgers. Eten gebeurt (veel) thuis, of in de talloze restaurantjes en barretjes achter de pleinen. Het diner s'avonds is zeer laat en eenvoudig, vaak een snack of een bordje gefrituurde visjes,, liefst na 2200 uur op een terras of in een barretje. De middagmaaltijd is de hoofdmaaltijd, die de bewoners van Aguilas meestal thuis gebruiken, of voor een gelegenheid in een iets  serieuzer restaurant, die vooral buiten het centrum zijn te vinden.

Het kasteel-fort van San Juan de Aquilas

Aguilas is bekend om het kasteel met daaronder het het grote plein waar zomers optredens plaats vinden, die vaak tot diep in de nacht doorgaan. Het kasteel-fort van San Juan de Aquilas staat in het oude stadsgedeelte op een voorgebergte. Onder aan de berg ligt de haven met zijn karakteristieke, zwart en wit gestreepte vuurtoren, in gebruik sinds 1850.  In dit oude stadsdeel is ook de overdekte dagmarkt met een overvloed aan etenswaren, en heerlijke dorpscafeetjes. Savonds is het plein onder deze berg de ontmoetingsplaats voor velen. Er is een sprookjesachtig uitzicht op de verlichte burcht. Bij de zomerspektakels in juli en augustus wordt het hele plein afgezet voor auto's want honderden bezoekers willen de voorstellingen (vaak van gerenommereerde artiesten en bands) bijwonen. 
 

Ook een avondwandeling door de de fantastisch gerenoveerde haven is een aanrader.
 

Carnaval van Aguilas

Aguilas is beroemd vanwege het jaarlijkse Carnaval van Aguilas in de maand februari. De optochten zijn indrukwekkend en in heel Spanje bekend.

Daarnaast is Aguilas ook een gewone Spaanse plaats, waar gewerkt en geleefd wordt, en waar u als bezoeker getuige van bent. Voor de rest is er weinig om u als toerist te entertainen. Gelukkig maar.

Wandelen door de stad is plezierig maar voor strand en oceaan liefhebbers zijn meer tractaties voorradig. Per auto is alles goed bereikbaar , zo zijn er verlaten inhammen en stranden zoals La Higuera, La Carolina, Mar Menor of Calabardina met kristalheldere wateren. Dit gebied is een van de beste aan de Middellandse-Zee voor het duiken met een zuurstoffles, vooral bij Fraile eiland en het gebied rondom de rots van Cape Cope.

Foto's van het vakantiehuis en de omgeving

  • Slaapkamer rechts - By: Marianne
  • buiten-douche.JPG - By: Marianne
  • Slaapkamer links - By: Marianne
  • Slaapkamer midden - By: Marianne
  • BILD1468.JPG - By: Marianne
  • Aguilas_aan_de_kust.jpg - By: Marianne
  • Aguilasmei2007 115.jpg - By: Marianne