De Spaanse keuken

 
Spaans eten op vakantie
De spaanse keuken is streekgebonden. Ons huis ligt in de provincie Murcia, wij bieden u hier Murciaanse recepten aan. We beginnen met de meest simpele, boerengerechten. Omdat wij het een uitdaging vinden eerlijk en eenvoudig te koken. En dat is in Murcia heel vaak te vinden.
Er zijn twee tradities in de Murciaanse keuken te vinden. De recepten uit het binnenland van Murcia (met de droge moestuinen en boomgaarden) en de keuken van de kuststreek. De Murciaanse keuken geniet weing bekendheid binnen en buiten Spanje, maar dit is eigenljk onterecht. De keuken is een mix van de Spaanse en de Mediterraane keuken. De Murciaanse keuken heeft meer te bieden dar de bekende rijstgerechten. Aan de kust van de Mar Menor is een zeer unieke traditie in het  Spaanse Middellandse-Zeegebied met speciale zeedieren en schelpen die verwerkt worden in de gerechten.  Groenten en fruit uit de moestuinen zijn vaak uitstekend en ook het zomer fruit uit de berggebieden is uniek.
Michirones, Gurullos, gazpacho a lo pobre, cocido con morcilla, gachas de pimentón y tortas de chicharrones zijn enige speciliteiten van de Murciaanse keuken. Maar vooral ook het konijn van het land, el  conejo de campo, kent zeer vele recepten.
Michirones
Michirones is een zeer populair gerecht in de regio Murcia. Het zijn grote zwarte gebakken bonen met worst, ham, Spaanse peper en Nora. Op bepaalde tijden van het jaar zijn te vinden in bars en worden ze gegeten met zoals tapas en wijn, bijvoorbeeld in Jumilla, een dorp in Murcia. De gedroogde bonen een dag en een nacht weken, kook de bonen met een stukje vlees met bot en met ham, worst, Spaanse peper, laurier, zout en peper. Koken tot de bonen gaar zijn.
Gurullos
Deeg gemaakt van bloem en water dat wordt gebruikt in vele recepten. Dit soort deeg is uniek en traditioneelvoor de streken Almeria en Murcia.
Om de gurullos te maken wordt een massa van meel en water gemengd. Van het deeg maak je hele kleine balletjes door het deeg tussen je vingers te draaien. Er ontstaan een soort grote rijstkorrels. In feite vervangen de Gurullos de rijst in sommige recepten. 
Gazpacho a lo pobre (koude soep zoals de arme mensen het eten)
Snijd een komkommer in blokjes en hak een ui fijn. Vermeng met olie, zout en azijn, en voeg wat water toe. Gebruik verder de volgende ingrediënten 1 kg rijpe tomaten 1 groene paprika 1 teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, zout, Azijn naar smaak. Bereiding: Was de groenten. Giet in de mixer de grof gehakte tomaten, de paprika zonder pitjes,peper, knoflook, zout, olie en azijn. Serveer de soep koud De kunst is een goede balans te vinden tussen de olie en het water. Eet de soep met stukjes geroosterd brood(croutons), van oude broodrestjes.
Conejo del campo
Rijst met konijn is een van de traditionele Spaanse recepten. Herders en jagers hebben dit recept verzonnen met kruiden uit de bergen
Tortilla Espanola
De beroemde Spaanse omelette met ei en aardappel

Kennismaken met de Spaanse keuken
Voor een uitstekende kennismaking vooraf met de Spaanse tapas, en voor uw Nederlandse feestjes met een Spaans tintje, of zelfs voor een workshop Tapas maken, neem snel een kijkje op de site van het tapascateringbedrijf   Tapas ricas
Inmiddels bestaan er vele webwinkels die Spaanse ingredienten verkopen. Neem eens een kijkje in de Spaanse winkel bijvoorbeeld op www.spaansewinkel.nl/
De site www.spanjewinkel.nl/ heeft werkelijk alles wat echt Spaans is te koop, en dus ook de attributen en benodigdheden bij het koken.
 
 

Foto's van het vakantiehuis en de omgeving

  • 9december06 035.jpg - By: Marianne
  • Slaapkamer links - By: Marianne
  • terras-voor-patio.JPG - By: Marianne
  • P8260239.JPG - By: Marianne
  • Aguilasmei2007 141.jpg - By: Marianne
  • Slaapkamer midden - By: Marianne
  • Yogaplek met 360 graden uitzicht - By: Marianne